Samen actief en inspirerend voor alle senioren

Lezingen Kunst & Art Nouveau in Antwerpen

Dit jaar bezocht een enthousiaste groep cursisten, onder leiding van Jan Kalker, het Frans Hals museum en het Mauritshuis. Dat gebeurde via een reeks lezingen, gevolgd door een bezoek aan deze musea. Daar leidde Jan ons rond, als zeer deskundige en bevlogen gids. De cursussen waren een groot succes. Jan heeft zich bereid verklaard om volgend jaar opnieuw een cursus te verzorgen.

Lees verder onder de foto’s.

Deze nieuwe cursus is gericht op architectuur en zal bestaan uit één lezing, gevolgd door een begeleide wandeling door de wijk Zurenborg in Antwerpen. We gaan weer met twee groepen werken van ieder maximaal 15 deelnemers. Zorg dat je er tijdig bij bent want vol=vol.
De kosten bedragen 15€ exclusief de kosten van de trip naar Antwerpen. Het bedrag graag voor 1 februari 2020 overmaken op rekening NL67 RABO 0140786104 ten name van KBO-Oudenbosch. Bij uw betaling vermelden “cursus kunstgeschiedenis”.
Data:
Groep 1:   3 maart 2010 (lezing) + 17 maart (bezoek Antwerpen)
Groep 2: 10 maart 2010 (lezing) + 24 maart (bezoek Antwerpen)

Je kunt je opgeven bij het secretariaat, telefonisch (0165-321420) of via een mail naar secretaris@kbo-oudenbosch.nl . Geef aan of je eventueel een voorkeur hebt voor groep 1 of groep 2, waarmee we dan zo veel mogelijk rekening zullen houden.

Lezing  Jan Kalker: Art Nouveau in Antwerpen
In deze lezing neem ik u mee naar de tijd rond 1900; ook wel “La Belle Epoque” genoemd.
Steden breidden zich steeds sneller uit met nieuwe woonwijken. Vooruitstrevende architecten van die tijd leverden hiervoor ontwerpen van woonhuizen die niet langer uitgingen van vroegere stijlen: zij bedachten een “Nieuwe Kunst”.
Eerst bespreek ik met u (aan de hand een PowerPointpresentatie) voorbeelden van de “oude” historiserende stijlen. Daarna behandel ik het verzet daartegen: uitmondend in de “Art Nouveau”; “Jugendstil”, “Arte Modern”, “WienerSezession”; of welke naam men er ook in de verschillende Europese landen aan gaf.

 

Art Nouveau in de Antwerpse wijk Zurenborg:
Les Mouettes

Detail gevel Waterloostraat

Talloze voorbeelden van deze architectuur vinden we in de grote steden: Parijs; Wenen; in Barcelona zelfs een complete wijk Eixample onder leiding van Gaudi en consorten. In België is de Louisa-wijk van Brussel met het Horta-huis zeer bekend. Maar wist u dat in Antwerpen in de wijk Zurenborg langs de Cogels-Osylei talloze voorbeelden van de “oude”, maar vooral ook de “nieuwe” architectuur te vinden zijn?
Tijdens de lezing maakt u met mij alvast een virtuele wandeling door deze stadswijk, zodat u de route later nog eens op eigen gelegenheid ter plaatse kunt (over)doen.
Maar misschien vindt u het leuker om met een groep deelnemers (maximaal 15) het in de lezing aangehoorde in de praktijk nog eens goed te bekijken?